• Colostrum Mother Nature

Коластрата – здравословна алтернатива на майката природа за всяко поколение

Интервю с професор, д-р Ланс Райт:

Colostrum Mother Nature

Д-р Райт е професор по интегративна медицина във Вашингтонския университет по интегративна медицина . Същевременно той е практикуващ лекар, а също така се занимава и с медицински изследвания. Професорът е основател на Асоциацията за холистично здраве и Американската холистична медицинска асоциация, където е член на борда на директорите. Д-р Райт е автор на наскоро публикуваната книга „Коластра“, здравословна алтернатива на майката природа за всяко поколение.
Въпрос: Д-р Райт, ако коластрата е предназначена за новородени, какво я прави добавка подходяща за всяка възраст и пол ?
Отговор: Коластрата е идеалната първа храна, която природата ни е дала. Тя не само осигурява защита на новородено бебе срещу бактерии, токсини, вируси и болести, но може да предложи същата защита на подрастващите и на възрастните. Когато приемаме коластра, специфичните антитела срещу много патогени се предават и на нас. Уникалното е, че тези антиганени могат да ни защитят, както към момента на приемането, така и за в бъдеще. Имунните фактори /Трансфер Фактори/ и ко-факторите в коластрата активират имунната система на бебето и водят до балансиране на функциите на организма, обратно на дисфункционалната имунна система на възрастните. Буквално всеки може да се възползва от имунно-подобряващите свойства на коластрата. Но коластрата прави много повече, отколкото просто да подпомага имунната система. Тя също така съдържа голям брой растежни фактори, които помагат за регенериране на тъканите, за лечение и възстановяване. Като се има предвид изпитанието на раждането и нараняванията, които могат да се причинят при родилния процес, факторите на растежа в коластрата продължават дълъг път, за да се насърчи бързото излекуване и да се стимулира възстановяването и растежа на новороденото. При възрастни тези същите фактори на растежа участват в лечението и възстановяването на увредените клетки, тъкани и органи. С приемането на качествена коластра, ще усетите моменталното тонизиране на мускулите по цялото тяло. Кожата и съединителните тъкани ще се укрепят, често бръчките изчезват след няколкомесечен прием на коластра. Коластрата също така е известно, че индуцира по-бързо изцеление на увредена тъкан. Ето защо тя се използва от спортистите за помощ при наранявания и за намаляване на времето за възстановяване след тренировка. Така че без значение за ефекта на коластрата е дали става въпрос за новородено бебе, което не получава кърма, дете с хронично заболяване, възрастен, който иска да тонизира и укрепи, или възрастни хора с увредени тъкани от заболяване или стареене. Коластрата наистина има приложения за всяко поколение – и никога не е твърде късно да започнете да се възползвате от тази забележителна храна.
Въпрос: Какви ползи за здравето от коластрата ви впечатлиха най-много?
Отговор: Ползите при автоимунните и вирусните заболявания са едни от най-забележителните, защото наистина нямаме друг начин ефективно да лекуваме тези състояния. Изследванията показват, че коластрата ще намали нивата на вируса в тялото от 100 на 1000 пъти. Коластрата също има някои много значими ефекти при алергии, синдром на хроничната умора, компрометиран храносмилателен тракт, намалена умствена бдителност, депресия, остеопороза и гъбични инфекции. Това са само някои от многото състояния, които се подпомагат при прием на коластра. Тъй като коластрата е първата ни храна и тъй като е толкова безопасна, вероятно трябва да се приемем, че може да се прилага при почти всички болести, от които страдаме.
Въпрос: Често използвате израза “Коластрата е източник на младост”?
Отговор: (усмихнат) Коластрата има много забележим и реален ефект против стареенето, така че нарицателното „извор на младостта“ в случая е много подходящ. Предимства като по-мека кожа, подобрен мускулен тонус, повече енергия, умствена бдителност, подобрени настроения, намалени бръчки, дори подобрено зрение в някои случаи са много впечатляващи и го правят много близо до еликсир на младостта. Въпреки това, доколкото бихме искали да вярваме по друг начин, просто няма магическо хапче, което ще направи тялото ни да функционира с пълна енергия и способности. Към днешна дата бих могъл да кажа, че коластрата като вещество е най-близо до т. нар. Панацея.
Въпрос: Вие сте практикуващ лекар и изследовател, защо фармацевтичните компании не пускат на пазара коластрата и защо не я представят на лекарите?
Отговор: Коластрата е продукт от майката природа и като естествен продукт не може да бъде патентован и ако фармацевтичните компания не могат да го притежават, чрез патентоване, инвестицията им е трудно да се възстанови. Към настоящия момент няколко компании измежду, които 4Life Research сa избрали да изолират съставки на коластрата и да ги синтезират – което също е много скъп процес. Има компании , които продават синтезирани фактори от коластра на цена от $ 800 до $ 1200 на месец. 4Life Research предлага в своята мрежа изолирани и пречистени фактори от колатрата на много по-достъпни цени.
Въпрос: Какво ще кажете за самия Трансфер фактор?
Oтговор: Трансфер фактор /или Фактор на преноса/ е най-важната и значима съставка, който се изолира от коластрата. Известно е за ненадминатата му способност да увеличава уминитета на организма, като още с приемам му тялото започва да произвежда , т. нар клетки убийци (Natural Killer) на белите клетки и да увеличава активността на белите кръвни клетки в организма.
Въпрос: Колко бързо започва да действа Коластрата?
Отговор: Веднага. Коластрата започва своята работа, като се абсорбира в лигавицата на червата. Той произвежда лечение там, което осигурява ползи в тялото. Повечето хора започват да се чувстват системно и като цяло по-добре веднага след приема. Хората, които приемат 6000-8000 mg. Един ден често усещат разликата за една седмица. Все пак ние сме уникални и някои от стреса, които нашите тела са преживели, може да означава, че облекчението няма да дойде веднага. Дългосрочните ползи от коластра определено заслужават всяка малка чакане, която може да изпитате. Също така, не забравяйте, че само защото не изпитвате забележими разлики, не означава, че не работи. Онези, които обикновено са здрави, не могат да „усетят“ каквото и да е различно, но в дългосрочен план приемането на коластра ще подобри имунния отговор и ще помогне на тялото да се възстанови от ежедневния стрес по по-ефективен начин.
Въпрос: Има ли някой, който би могъл да получи отрицателен ефект от приема коластра?
Отговор: Не са известни странични ефекти нито от продукта, нито нивото на дозите на прием, и това е много важно, защото при повечето лекарства, дори ако можете да понесете малка доза, то голяма доза може да бъде много токсична. С коластра, можете да вземете колкото искате и единственото, което ще получите, са ползите – няма значение колко сте възрастни или млади.
Въпрос: Ще се превърне ли коластрата в нормалното и рутинно допълнение към ежедневието ни?
Отговор: Да, може. Факт е, че получавате много по-добра абсорбция от другите вещества и добавки, тъй като чревната лигавица е излекувана означава, че в крайна сметка може да се нуждаете от по-малко от добавките, които приемате. Коластрата ще спомогне за усвояването на хранителни вещества както от хранителни продукти, така и от добавки. Също така, коластрата, сама по себе си, съдържа няколко витамини, минерали и естествено срещащи се антиоксиданти.
Въпрос: Може ли да ни кажете съдържат ли се витамини и минерали в коластрата?
Отговор: Коластрата съдържа Витамини, А и Е, които са известни антиоксидантите си способности. Той съдържа сяра, която е ключов фактор за много функции на тялото и метаболизма. Също така съдържа следи от другите витамини и минерали. Въпреки че коластрата не е значителен източник на витамини и минерали, той съдържа кофорктори и ензими, които им позволяват да бъдат напълно използвани от организма.
Въпрос: Една и съща ли е коластрата, която се предлага ?
Отговор: Не, не е така. Понастоящем има голямо разнообразие от продукти на пазара, някои са с високи качества и висока ефективност , други с много ниско качество и ниска ефикасност. Очевидно е, че има голяма разлика в потенциалните ползи, които може да получите. Най-голямата разлика между марките/продуктите е във времето, през което се взема коластрата. Последните проучвания показват, че има прозорец от 8-12 часа след раждането на теле, по време на който са на върха полезните фактори. Коластрата, взета през този период от време, има 100% от тези фактори. Въпреки това, след 12 часа коластрата започва преминаването към мляко и всички полезни фактори започват да намаляват силата. Някои марки коластра се вземат от 24 до 48 часа след раждането на телето, въпреки че това не е истински коластра. По този начин губите много от полезните фактори и може да вземете и сухо мляко. Ето защо аз бих препоръчал производители и марки, които са жаложили на качествен и научно обоснован процес на добиване, извличане и производтво на коластра и производните й продукти. Лидер в тази област е американската компания 4 Life Research, която има над 40 световни патента в добиването и производството на Коластра и извличането на на най-ценната й съставка -ТРАНСФЕР ФАКТОР.
Въпрос: Колко коластра приемате лично?
Отговор: Профилактичната ежедневна доза, която вземам е 1500 mg. ден. Въпреки това, вземам повече по време на стрес, като например когато имам тежък график или пътувам. Също така приемам повече, когато започна да изпитвам симптомите на студ или грип – всичко зависи от това, което се случва в живота ми. Важното в случая е, че каквато и доза да се приеме то Коластрата е абсолютно безвредна.
Въпрос: Имате ли съвет за тези, които обмислят да приемат коластра?
Отговор: Може би е полезно да споменем, че научните изследвания показват, че коластрата от говеда/крави е напълно съвместима с човешката система. Тя няма токсични фактори и взаимодействия с естествената химия на човешкото тяло. Практическите опити показват , че няма известно ограничение до количеството, което може да бъде взето. В случая на коластра, съществуват значителни доказателства, че „повече е по-добре“. Както казах и по – рано по важното е да се обърнем към качествена извлечена и произведена Коластра, като аз от личният си опит бих препоръчал продуктите на компанията 4 Life Research , която е лидер в научните изследвания свързани с ефекта на коластрата. Продуктът на Компанията ТРАНСФЕР ФАКТОР КЛАСИК, представлява извлек от коластра на крави отглеждани под най-стриктен контрол от Щатската федерална агенция по храните в екологично чисти ферми в щата Юта. Всеки етап от производство на този продукт може да се проследи щателно – от кравата, от която е взета коластрата, през храната която е консумирала, до последния микрограм съставка вложен във всяка капсула. Трансфер Фактор КЛАСИК е толкова универсален и безопасен, че може да се приема дори от бременни, кърмачки и бебета в първите дни след раждането. Това е силата на Коластрата в една капсула.