Трансфер фактор за здрава имунна система

Здравата имунна система е най-сигурната ни гаранция за предотвратяване, забавяне или успешно преминаване през глобални вирусни пандемии, в това число причинени от коронавируси, птичи грип, свински грип, зика, ебола и пр.

Здравата имунна система също може да помогне на телата ни да издържат на пагубното въздействие на антибиотик резистентните бактерии и могат да предотвратят възобновяването на патогени, спотайващи се се в нашите тела – като херпесния вирус, който причинява простудни възпаления, и микобактерията, която причинява туберкулоза.

Създаването и поддържането на здрава имунна система е активен и многостранен процес. Изисква здравословен начин на живот, който включва разумна диета и умерена, но редовна физическа активност. В този аспект начина, по който живеете и се храните е може би най-важната предпоставка за вашето здраве.


Последните десетилетия хората значително подобриха здравната си култура и начина си на живот. Към това може да се добави и революцията в здравословното хранене. През 2005 г. американските потребители изразходват над 21 милиарда долара за хранителни добавки, много от които са насочени към повишаване на имунното здраве. Днес общия брой на продадените в света хранителни добвки е по-голям от този на лекарствата. Някои от тези продукти са плод на дългогодишни научни изследвания и опити.  Други пък са взаимствани от  народната медицина и праткическия опит на поколения народи по света. Някой от тях като Ехинацеята, Омега-3 мастните киселини, витамините С, Е  и др. са примери за съставки, за които е известно и доказано, че спомагат за повишаване на дейността на имунната система.

Съществуват и много други продукти, някой от които съставени само от едно активно вещество/съставка, други смес от биологично активни вещества, и всички те имат претенции, че действат положително на имунната система, но ефекта от тях, следва да се преценява на базата на индивидуалните резултати върху всеки един организъм.

Имунологията е сравнително млада наука. Нейното раждане се дължи на великия откривател Луи Пастьор (открил ваксинацията) в края на 19 век. И. Мечников (открил фагоцидозата) и Пол Елрих (открил антителата) в началото на 20 век. Последните две открития били удостоени с Нобелова награда. Благодарение развитието на науката и новите технологии, през 1949 г. доктор Х. Шерууд Лоурънс направил сензационно откритие, отварящо нова страница в имунологията. Той открил неизвестни по-рано субстанции и ги е нарекъл Трансфер Фактори (фактори на пренасяне).

Какво представлява Трансфер фактор – и какво не е?

Трансфер факторите са малки молекули, състоящи се от 44 аминокиселини, генерирани от имунната система на гръбначните организми. Те се използват от клетките на имунната система, за да комуникират по между си  и да координират активността на други имунни клетки в цялото тяло. Транфер факторите  не са  видово специфични, което означава, че молекулите Трансфер фактори, произвеждани в организма на крави, пилета и други гръбначни животни /а също така  доставени от вън – като добавка към храненето/, могат да увеличат активността на имунната система при всеки друг животински вид,  включително хора и домашни любимци. Транфер факторите са били  използвани  много години във ветеринарната медицина, преди да станат достъпни за консумация и от човека!


Научните и клиничните изследвания категорично доказват, че Трансфер факторите са способни да засилят човешката имунна система в голям мащаб (до 437% в зависимост от конкретният продукт). Що се отнася до здравите хора, приема на Трансфер фактори може да ги направи още по-здрави. За болните хора, или за тези в така нар. рискови категории, Трансфер факторите са от основно значение за възстановяване на отслабената им и нарушена имунна система и за  подобряване на  качеството на техния живот.

Повишаването на капацитета на имунната система е недостатъчно проучен подход за справяне с много заболявания, отчасти защото напредъкът в диагностиката и лечението на болести стана тясно обвързано с разработването на лекарства и ваксини  от мощните фармацевтичните компании, а те имат интерес хората да са болни и да купуват повече лекарства.

Транфер факторите не са лекарство. Те са информационни молекули. Те носят информацията за познатите вируси и патогени и хилядолетен имунен опит. Уникалното  на тези молекули е, че те имат три основни взаимодопълващи се функции: Индукторна – стимулаторна – подобрява фунцията на естествените клетки убийци на вируси, бактерии и тумори – NK cells; Антиген специфична –  дава възможност  на имунната система  много рано да разпознава враговете – потенциалната заплаха за нашия организъм; Супресорна – регулираща интензивността на имунната реакция,  предотвратява автоимунните реакции, постигайки баланс на клетъчно ниво. За разлика от повечето имуностимуланти, които засилват имунната система, и има опасност от хиперактивното й „пришпорване”, Трансфер факторите  са и имунокоректори . Те са   „интелектът” на имунитета. Именно правилната имунна информация и обучението позволяват  на имунната система ефективно да изпълнява функциите си.


За разлика от повечето лекарства, Трансфер факторите не носят  риск от нежелани странични реакции. Трансфер фактор е абсолютно безвреден и безопасен. От 1949г. не е имало нито едно съобщение за странични негативни реакции при използването му дори в големи дозировки в клинични условия или при продължителното му приемане в течение на много години.


Понастоящем западната медицинска общност не може да предложи на хората, страдащи от  различни вирусни инфекции в това число и от корона вирусa адекватно лечение. В момента  милиони пациенти с нарушена имунна система търсят помощ, тъй като съществува потенциална опасност от вирусна зараза.

Нищо друго не може да помогне по добре на тялото ни да повиши имунната си защита освен Трансфер факторите.  С помощта на тези информационни молекули, клетките в  организма ни могат

  1.  Да разпознават и унищожават патогенните микроорганизми,  които застрашават здравето ни.
  2. Да образоват незрели имунни клетки, които да разпознават съществуващи или потенциални заплахи за организма, да коригират хиперактивната имунната система при автоимунни заболявания.
  3. Да запомнят всички предишни срещи с враговете на организма или с потенциалните такива, с цел тяхно предотвратяване в бъдеще.

Когато имунната ни система е отслабена /поради стрес, болест, старост, нездравословен начин на живот/ имунните клетки престават да изпълняват функциите си, те не забелязват какво се случва в нашето тяло, вкл. и потенциалните опасности – вируси и бактерии. И започваме да изпитваме смущения и симптоми, когато е твърде късно.  Наскоро наши лекари изказаха мнение, че корона вируса може да стои в организма по-дълго от очакваното без да има ясно проявени симптоми на болестта. Използването на Трансфер факторите помага да се освежи паметта на имунните клетки и те отново започват да действат активно: те унищожават вируси, ракови клетки, стареещи клетки, успокояват бурна имунна реакция и по този начин елиминират автоимунните процеси, активират  “заспалите” имунни клетки, които трябва активно да се справят с вирусите. Всичко това се случва естествено, без нежелани странични ефекти и върви добре с всякакви медицински процедури и конвенционални лечения. Трансфер факторите понижават в пъти вредното действие на антибиотиците и са прекрасна съпътстваща терапия за всички тези, за които те са неизбежни.

През 1999 г., на XI – тия Международен конгрес, посветен на Трансфер факторите, учени от Италия и Франция (Giancarlo Pizza, Caterina De Vinci, Aldopaolo Palareti, Dmitri Viza) представиха резултати от 25 годишни клинични изследвания с трансфер фактори в техните лаболатории. Помощ са получили 1 647 пациенти, страдащи от хепатит, херпес, СПИН, автоимунни, онкологични и други заболявания. Като при 1/3 от пациентите периода на наблюдение надминава 20 години. Резултатите от изследванията  доказват ефективността от използването на Трансфер Фактора при различни патологии. Също и отсъствието на всякакви признаци на токсичност.

Научните публикации описват положителните резултати от използването на Трансфер факторите при заболявания като:
херпесни лезии на кожата и лигавиците, включително офталмологичен херпес,
    хронични заболявания, причинени от цитомегаловирус и Epstein-Barr,
    лигавични гъбични инфекции
    кистозни дерматози,
    туберкулоза,
    проказа,
    лайшманиоза,
    бруцелоза,
    хламидии,
    вирусен хепатит В и С,
    СПИН,
    криптококоза,
    токсоплазмоза,
    вирусен и рикетсиален енцефалит (лаймска болест),
    немотивиран тежък астеничен синдром според вида на CFS (синдром на хроничната умора),
    тежка миастения гравис,
    постоянно повтарящи се инфекции на урогениталния тракт и УНГ органи,
    остеомиелит
    сепсис,
    алергии,
    бронхиална астма,
    атопичен дерматит,
    псориазис,
    онкологични заболявания (остеосаркома, рак на бъбреците, гърдата, стомаха, дебелото черво, рак на назофарингея),
    при корекция на имунодефицитите, причинени от химиотерапия и лъчева терапия, хирургичен стрес,
    Болестта на Алцхаймер и Паркинсон,
    епилепсия и детски аутизъм,
    подостър склерозиращ паненцефалит,
    пептична язва, свързана с хеликобактер,
    захарен диабет
    хронична грануломатозна болест на Уискот-Олдридж,
    лимфоидна грануломатоза (болест на Ходжкин),
    Лимфом на Бъркит,
    епидермална дисплазия (множество злокачествени кожни лезии),
    системен лупус еритематозус.

Създателят на добавките на базата на Трансфер факторите е Доктор Келвин Мак Косланд (Calvin W. McCausland).  Д-р Мак Косланд е първият лекар – американец избран за член на Руската академия на науките. Преди да се запознае с Трансфер Фактор, той е създал и патентовал над 500 вида различни биологично активни хранителни  добавки:

„За целият си живот аз  не съм срещнал  нито един продукт, който по своята ефективност може да се качи на същото ниво, както Трансфер Фактор“.