• allergy-pollen
  • spring_allergy
  • baby_colostrum
  • tri-factor-formula-allergy

Пролетните алергии и Трансфер Фактор

 

spring_allergy

Пролетта е един от любимите сезони за много от нас. Природата се пробужда за нов живот! Събужда се и нашето тяло, хормоните се активизират, повдига се тонуса и настроението. След дългата зима отново се наслаждаваме на топлите слънчеви лъчи.

 

Но винаги ли пролетта има положителен ефект върху организма ни? За всички ли тя носи радост или е сезонът, който искаме да свърши по-бързо?

 

Днес ще си поговорим за превенцията от СЕННА ХРЕМА – алергично заболяване, което напоследък пречи на мнозина да усетят насладата от пролетната разходка сред природата.

 

Но преди да се спрем на един от най-ефективните методи за превенция на това коварно алергично заболяване, нека да си припомним какво предсатвлява сенната хрема и обичайните методи за нейното лечение.

 

Т. нар. ПОЛИНОЗА (от английски “полен”, “цветен прашец”), която популярно известна като сенна хрема е алергична реакция на организма и главно на горните дихателни пътища към цветния прашец. Полинозата се характеризира с хрема, кихане, оток на лигавицата, прекомерно сълзене, сърбеж, отпадналост и дори в някои случаи, треска и бронхоспазъм (астма). По такъв начин реагира тялото на един алергичен човек към един привидно безвреден и незабележим “дразнител” – цветният прашец.

pollen_allergy

 

Към днешна дата, от сенна хрема страда всеки 5-ти човек на планетата. Най-често от тази алергична реакция се оплакват градските жители. Според статистиката, сенна хрема засяга 30% от руснаците, един на всеки шест жители на САЩ, един от всеки четирима германци. Все по често оплакванията от полинозата не са ограничени само през активните пролетни месеци АПРИЛ – МАЙ, но се разспростират и през останалата част от годината. Причините за тази алергична реакция се крие в особеностите на човешката имунната система.

 

Първоначално механизма на имунната реакция по отхвърляне е възникнал от природата за предпазване и контрол срещу бактерии и вируси. С течение на времето обаче имунната система при някой хора започнала да възприема цветния прашец, домашния прах, животински пърхот, и дори и много други различни безвредни вещества като потенциални врагове.

 

Възприемайки, че в организма попадат чужди/вредни агенти, имунната система започва да произвежда антитела към тях. На практика в организма настава истинска биохимична война. Да се овладее това състояние не никак лесно, тъй като в процеса на еволюция на човешкото тялото, милиони години упорито се е работило именно върху механизмите за изграждане на отбраната!

 

Как да обясним на собственото си тяло, че цветния прашец – не е отрова?

 

За да разберем как можем да се предпазим от сенната хрема, е необходимо да се разбере механизма на нейното развитие. Сенната хрема се отнася до вида на IgE-медиираните алергии. Този механизъм е причина за проявата на симптоми като алергичен ринит (за разлика от сенна хрема този вид ринит се развива благодарение на домашен прах, животински косми и други дразнители), бронхиална астма, уртикария, ангиоедем, анафилактичен шок.

 

Всички тези симптоми, и по-специално ПОЛИНОЗАТА (сенна хрема), дължат съществуването си на имуноглобулина Е (IgE). Тези съединения са плаващи в кръвния поток, докато достигнат тъканите под лигавицата (субмукозно). Тук IgE напускат съдовете и се прикрепват към клетките, съдържащи гранули с биологично активни вещества (БАВ). Това са главно еозинофили, намиращи се в лигавицата (известен още като – мастни клетки).

 

Така при попадане в организма на алерген (различна вид полен) имуноглобулина Е става образно като един портал към еозинофилите. През този портал могат да преминат определен вид на частици, маса и обем. Алергенът се свързва с IgE и „експлодира“ стената на еозинофил. Вътре еозинофили, следва да се отбележи, множество капсули с биологично активни вещества (BAS). Около 85% от биологично активни вещества – е хистамин. Познати думи? Това е цялата работа! Хистамин като магнитът е привлечен хистаминови рецептори. А дразни тези рецептори, което води до сърбеж, подуване, сълзене, и ринит.

allergy-process

 

Най-често използваните средства за лечение и самолечение на този тип алергични реакции са различните антихистаминови препарати. Все пак не трябва да се забравя, че антихистамините (дифенхидрамин, димедрол, супрастин, тавегил, кестин и много други) действат при заключителния етап на алергичната реакция и те просто блокират хистаминовите рецептори. Тялото продължава да произвежда и изпраща в тъканите Хистамин, но той вече не се възприема.

 

Антихистаминови хапчета, инжекции, спрейове и капки имат бърза реакция, но техният недостатъкът е, че лекарството не действа за дълго. За да може болният да си позволи да води нормален живот , той трябва да пие редовно таблетки, които на практика не решават проблема а само „подтискат“ симптомите.

 

Вторият разпространен метод за временно спиране на алергичните реакции са т.нар кромогликолови препарати. Кромогликолови – базирани лекарства кромоглигат и недокромил натрий. Те за разлика от антихистаминовите пепарати нямат незабавно действие. Осезаемо въздействие може да се очаква не по-рано от две седмици от началото на лечението. Тези вещества укрепване на стената на еозинофили, IgE и тя не може да пробие. Кромогликоловите препарарти имат повече терапевтична и превантивна ориентация. Те трябва да се вземат редовно в рамките на периода на цъфтене.

 

За да се премахне силната алергична реакция, която е свързана със сериозно възпаление и отоци за съжаление, доста често се използват лекарства, наречени „кортикостероиди“. Те са много мощни лекарсва и бързо облекчават симптомите на алергии, но, за съжаление, самите пациенти често си ги замоназначават дори при най-малкия алергичен симптом. Както знаете “кортикостеродите” могат да доведат до сериозни проблеми при продъжителен прием. Сравнявам приема им при сенна хрема като да стреляш с оръдие по комари. Освен всичко кортикостероидите водят до много бързо покачване на теглото.

 

И тък е моментът да Ви кажа, че противно на общоприетото схващане, че живота на всички страдащи от сенна хрема през пролетта е непрестанен приемат на антихистамини или кортикостероиди и очакване на поредния алергичен пристъп, то е напълно възможно да се предотврати и балансира тази имунна реакция още преди началото на цъфтежа и на практика да се изкара пролетта без лекарства!

 

Първо обаче ще Ви кажа за още един метод за предотвратяване на полиноза, който би могъл да се окаже переспективен.

 

На клетъчно ниво не можем да остраним провокаторите на алергии – IgE и еозинофили. Съществува обаче метод за капсулиране на този печално известен имуноглобулин Е. Това означава, да се затвари портала, през който преминават еозинофили. Този метод е наречен от учените, провеждане на алерген-специфична имунотерапия (АСИТ).

 

АСИТ се появява в началото на 20 век. Този метод за първи път е предложен от учените Ном и Фрийман през 1911. През това време е натрупан богат опит в клиничните му приложения. С въвеждането на потенциален алерген е възможно да се увеличи стабилността на организма на действието на този вид алерген. АСИТ има голямо сходство с ваксинацията. В момента често термините „алергенни екстракти“ или „терапевтично алерген“ се използва терминът „алергенна ваксина“.

 

При този метод малки дози полени се инжектират в продължение на няколко години. Курсът на лечение може да продължи от 2 до 5 години. Дали „ваксина“ действа може да се разбере още през първата година на прилагането.

 

През последните години, стана ясно, че най-зловредното „полени“ – не са тревните и дори дървесните, а тези на ГЪБИТЕ. Естествено не става въпрос за ядивните гъби, като бялата гъба например. Но постоянно в прородата има огромно разнообразие от плесенни гъбички, които сега живеят в градовете – във влажната баня, по ъглите на тавана, в мазета и пр. Най-често срещани са т.нар. „прашни“ гъби.

 

За съжаление метода на алерговаксинация не винаги дава 100% ефект. Концентрацията, вида и количеството на цветен прашец всяка година могат значително да се различават. Растенията имат цикличен цъфтеж. Обиковено силен цъфтеж с най-много емисии на цветен прашец се случва средно веднъж на всеки 4 години. Също така трябва да се отбележи, че алергия към цветен прашец може да се активира не само в периода на цъфтене. Алергените могат да навлизат в организма чрез храната или алкохолни напитки по всяко време на годината.

 

Нека да видим какви са препоръките на лекарите Алерголози. Тези, които са алергични към дървесните полени, не трябва да ядат плодове, които предизвикват алергични реакции: всички видове ядки, череши, сливи, ябълки, костилкови плодове. Освен това за този вид алергии рисков може да се окаже моркова. От напитките трябва да се откажете от плодови вина и водка, както и от брезов сок. Ако сте алергични към полени, треви, е необходимо да се премахнат консумацията на хлебни изделия и зърнени храни (с изключение на елда) и да се откаже от използването на „зърнени култури“ напитки: водка, бира, квас, уиски. В случай на алергии към плевели лекари препоръчват ограничаване на консумацията на слънчогледово масло и продукти, базирани на нея (майонеза, горчица, паста), за да не се получи слънчоглед, домати, пъпеши, дини и пъпеши и други. Що се отнася до напитките, ще трябва да се откажат от някои видове вина и ракии, които съдържат билки. В сезона на опрашването на трева или дърво прашец страдащите от алергии, лекари Алерголозите препоръчват да се откаже от тези продукти на сто процента в края на сезона те могат да се използват в малки количества – от държавата.

 

Както споменахме при хората с алергични реакции са повишени нивата на имуноглобулини Е (IgE) и еозинофили. Именно тези два показателя на кръвта са основните, които най-вече се проверяват при търсенето на потенциални алергии. Що се отнася до еозинофили, а след това един здрав човек на мярка не трябва да надвишава 5%. Нормално IgE при възрастни, в границите от 0 до 100 IU (международни единици). За деца под една година курс – по-малко от 3.5-4.5 IU. При формулирането на диагностика лекари използват част от приблизително 0-25 IgE – алергия малко вероятно, от 25 до 100 – това е възможно, от 100 – много вероятна. Ако сами си анализирате кръвните изследвания следва да знаете, че показания от IgE (300-4000) не винаги означават алерична реакция, а често става въпрос за глисти и в по редки случаи за предракови състояния.

 

И тук е въпросът: Какво да се прави? Къде да търсим изход, след като използваната сега терапия не ни лекува а само подтиска симптомите на алергията?

 

Изход винаги има, особено ако се обърнем към мъдрата природа.

baby_colostrum

 

Нека да видим какво става при бебетата, родени от здрави майки при условията на нормална бременност, и които в първите минути след раждането си, когато пъпната връв все още не е отделена от плацентата, са били поставяни на гърдите на майката и са получи ценната коластра. Дали тези новородени страдат от сенна хрема в първата година от живота?

 

Аз като педиатър по образование, лекар анестезиолог, интензивен терапевт, работил постоянно с деца, в това число 8 години в Научния център Москва-съюз за майчино и детско здраве (Москва), аз не си спомням от моя опит и от научните литературни данни за подобни случаи.

 

Тогава какво точно се случва? Къде е проблемът?

 

Оказва се, че природата е измислила удивителен механизъм за закрила на детето, които все още не разполага с добре изградена собствена имунната система. Този механизъм за първи път е открита през 1949 г. от д-р Х. С. Лорънс, който установява, че имунната информация може да се предава от един пациент (пациент болен от туберкулоза) на друг пациент (също турбрколозно болен), чрез преливане на екстракт от левкоцитите, който съдържа имунна информация . Д-р Лорънс, нарича тази имунна информация – Трансфер Фактор или фактора, който пренася до клетките имунната информация. По-късно, учените са установили, че Трансфер Факторите (TF), са едни и същи във всички живи гръбначни организми, и това ни позволява да го приемаме от животни, които имат имунологичен и еволюционен опит много повече от човека. Както знаете животните не мият и не стерилизират храната си, но въпреки това не страдат от алергии. Установено е, че най-голямата концентрация на Трансфер Фактор се намира в краве коластрата и ячния жълтък!

 

За повече информация относно Трансфер Факторите можете да прочетет в другите раздели на сайта.

 

Само привеждането /балансиране/ на всички функционални системи на организма в норма, и главно на имунната система, включително на червата, където се намират до 70% от имунните клетки, ще помогне да се корегира и нормализира бурната реакция на имунната система при въздействието на цветен прашец и по този начин ще се предпази от развитието на сенна хрема!

tri-factor-formula-allergy

Най-добри резултати и наистина доказана ефективна превенция на алергията от цветен прашец, дава използването на препарата Трансфер Фактор, и по точно Transfer Factor Tri-Factor Formula.

статия на проф. А. Чижов