immunity-systemИмунитетът (imunnis) е устойчивостта на организма срещу различните  патогенни фактори на заобикалящата го среда. Той представлява сложна и  финно балансирана система, която се е изграждала и усъвършенствала в  продължение на милиони години еволюция.

     Основната функция на имунитета е да защитава организма от вируси, бактерии, паразити, гъбички и пр. болестотворни организми, които могат да му навредят.

     Имунната система е една от най-важните в човешкото тяло. Тя е най-чувствителната и в същото време най-бързо реагиращата в човешкия организъм. Макар и самостоятелна система, тя не е изолирана,  а е тясно свързана с другите основни системи на тялото – ендокринната, нервната, съдовата. Ето защо, когато са налице нарушения в имунната система, страда не само тя, но и целия организъм. Обратно, когато някоя от основните системи не фунцкионира правилно,  имунната система също реагира на този дисбаланс.

     В общи линии от имунната система зависи дали човек ще се разболее, и как ще протече самото заболяване, когато организма е изложен на вирус, зараза или друго негативно въздействие. Затова е важно всеки човек да поддържа силна имунна защита.

Когато човек е здрав, тогава всички процеси в тялото му са синхронизирани помежду си и е налице едно устойчиво равновесие. При настъпването на болестен процес това равновесие се нарушава и имунната система впряга всички сили срещу него, за да възстанови нарушения баланс. Ако имунната система е достатъчно силна, организмът бързо възвръща нормалното си здравословно състояние. Ако имунната система е отслабена, тя не успява да се справи с болестотворните агенти и човешкият организъм се разболява.

Имунитет – е способността на организма да реагира адекватно на чужди агенти, които могат да бъдат най-различни вируси и бактерии, чужди тела, отрови или дегенерирали клетки на самия организъм.

     Има два основни типа на имунитет:

     Вроден (наследствен) – този който се предава от родителите/прародителите и се формира по време на ембрионалното развитие на зародиша /чрез трансфера на плацентата във фетуса/.  До голяма степен вродения имунитет носи информацията, за различните  характерни за вида /познати/ болести и по какъв начин той може да се защити от тях. Колкото повече полезна имунна информация за различните вредни влияния е получил/наследил  зародиша при своето развитие, толкова по силен и качествен е неговия вроден имунитет, в тези случаи новороденото е много по добре приспособено към многобройните външни влияния. Всеизвестно е, че от поколение на поколение вродения имунитет на отслабва и понижава своята ефективност.

     Придобит (индивидуален) се формира  по време на извънутробния живот на индивида, в зависимост от това  с какви микроорганизми контактува организма и какви антитела е изградил. Двете основни характеристики на придобития имунитет – специфичност и имунологична памет.

     От своя страна придобитият имунитет може да бъде активен или пасивен.activpasiv_imunn

Активният имунитет е резултат от вече прекарани инфекциозни заболявания като шарка, скарлатина, заушка, коклюш и др. Сами по себе си всички инфекции в организма стимулират имунната система да образува специфични антитела  срещу болестотворните  микроорганизми  и вируси.

     Активния имунитет се основава на способността на клетките на имунната система да „помнят“ патогените, с които вече е контактувала – „имунологична памет“ и при нова среща с тях да реагира адекватно. Това се нарича естествен активен имунитет. Освен него активен имунитет може да се развие след ваксиниране/имунизация – изкуствен активен имунитет.

     Пасивен имунитет  обикновено се развива след прилагане на човешки серум, който вече съдържа антитела срещу конкретен патоген. Естественият пасивен имунитет е характерен за бебето, което приема антитела/антигени от майчиното мляко.

     Как имунната система реагира на патогените/Видове имунен отговор:

     Имунната система образно казано  е „армията“, чиято основна задача е да брани организма от чужди посегателства.

imunitet2Неспецифичната резистентност – е първият етап на контрол над инфекцията, който започва веднага след въвеждане на чужд агент в организма. Този имунен отговор е един и същ за всички чужди агенти и е предимно в образуването на възпалителни огнища. Възпалителното огнище представлява универсална защитна реакция на организма, която е насочена към предотвратяване на разпространението на микробите и вирусите в други части и системи на тялото.

     Специфичен имунен отговор – е втората фаза на отбраната на тялото срещу нашествениците. Неговата функция е да се идентифицират специфични патогени и да се намери  начин за справяне с тях.

     С проникването веднъж на даден антиген и образуването на антитела, тялото придобива имунитет и при нова среща с този антиген, чрез бърза блокада с антителата, го неутрализира. Това означава, че тялото притежава имунитет срещу този антиген.

     И двата компонента на имунния отговор до голяма степен  взаимно се допълват и функционират едновременно.

     Въпреки тези защитни функции, човешката имунна система не винаги работи както трябва, понякога тя  е слаба и колеблива и не може да се пребори с заплахите отвън, друг път пък  е хиперактивна и възприема собствените тъкани и клетки за чужди тела и се бори с тях.

     Една от последиците от неправилното функциониращата  на имунна система са  така разпространените напоследък автоимунни заболявания. Те водят до това, че имунните клетки започват да атакуват собствените тъкани на тялото. Примери за такива заболявания са: диабет от първи тип, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит и др. В допълнение, нарушения в имунната система, могат да доведат до различни алергични реакции и дори ракови процеси. За щастие, тези нарушения на имунната система могат да бъдат диагостицирани своевременно и при спазване на подходящ хранителен режим, могат да бъдат предотвратени евентуалните тежки последствия.

     Симптомите на понижен имунитет:

     Първият знак, че има спад в имунитета е хроничната умора. Тя обикновено е придружена с главоболие, сънливост или безсъние, болки в мускулите и ставите.

     Ако своевременно не  бъде обърнато внимание на тези първи признаци на понижения имунитет, към тях  могат да се присъединят и други като:nastinka

  • чести и продължителни настинки;
  • постоянна хрема, синузит, ушни инфекции;
  • различни алергични реакции;
  • чревна дисбактериоза;
  • постоянна температура в интервала 37-38 градуса

     Каква е причината за понижения имунитет?

     Причините за възникване на заболявания на имунната система могат да бъдат много и най – различни, но сред тях има няколко ключови:

     Дисбактериоза. Смущенията в нормалната чревна микрофлора водят до състоянието, че приетите хранителни вещества не се абсорбират в червата, и вместо тях се абсорбират токсични вещества, продукти на гниене и ферментация. Това състояние неминуемо води до намаляване на защитните сили на организма.

     Хронични инфекциозни заболявания. Постоянните, чести и недолекувани заболявания, дори и такива като хремата, водят до състояние, в което имунната система  постоянно трябва да се занимава и бори тази инфекция, така тя е единствено фокусирана в този постоянен проблем.  В резултат на това фокусиране  тялото се оказва неподготвено за евентуално  ново/различно  заболяване, предизвикано от друг вирус или паразит. Това състояние допълнително намалява имунитета и го вкарва в порочен кръг, от който няма измъкване без помощта на външна помощ.

bad_habits

     Неправилен режим  на хранене, живот и  почивка. При съвременния ритъм на живот  придружен  с обилно количество стрес, гарниран с хапване на крак, цигари, алкохол и газирани напитки не можем да говорим за здравословна среда за живот и работа, при което тялото постепенно, но сигурно започва да губи от своите защитни сили. Непълноценното хранене води до липсата на така важните за организма витамини, минерали и микроелементи. Непълноценния режим на работа и отдих пък се отразяват пагубно на нормалното функциониране на имунната система, което от своя страна повлиява и на другите системи и така целия организъм заболява. Тогава организма започва да подава сигнали, че нещо нередно се случва с него, тези сигнали са за нас, за да ни подскажат, че трябва да вземем мерки за оздравяване.

По-добре е това състояние да не се допуска, отколкото да се лекува.

Има няколко прости правила, които подпомагат поддържането на имунната система на правилното и ниво.

Пълноценен сън – не по-малко от 7-8 часа на ден;

beautiful girl sleeps in the bedroom

Правилно хранене – Диетата трябва да включва всички хранителни вещества, като преобладават  протеинните храни. Да се приемат достатъчно свежи плодове и зеленчуци. Да се пие поне 1 литър вода. Дневния порцион да се разпределя балансирано в 3-4 основни хранения. Да се избягват хранения непосредствено преди сън.

puln_hrana

Физическа активност – за поддържане на общото здраве и силен имунитет особено полезни са целенасочените физическите упражнения и липсата на заседнал начин на живот. Активността може да се проявява под формите на туризъм, ходене, фитнес, колоездене, плуване и пр. Основно правило е, че организма не трябва да се претоварва.

fizicheska-aktivnost

За да има реални резултати, тези три прости правила трябва да се съблюдават редовно и последователно.

     Естествено, за съжаление, дори и да сте започнали да ги съблюдавате, ако имунитета вече е отслабнал в резултат на някакво заболяване или от общия стрес, то в тези случаи трябва да повишим защитните сили на организма, като му подпомогнем отвън с приемането на т. нар. биологично активни вещества /БАВ/.

Най – универсалното от тези вещества е имуномодулатора  – Трансфер Фактор

 

sr-oc